Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οι Παραμυθάδες

Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού

Ο Σύλλογος «Οι Παραμυθάδες», δημιουργήθηκε ως ομάδα άτυπα το φθινόπωρο του 2011. Μαζευτήκαμε τρεις-τέσσερις φίλοι, θέλοντας να θυμηθούμε και να θυμίσουμε στους άλλους,  την δύναμη που κρύβουν μέσα τους τα παραμύθια και ιδιαίτερα αυτά της λαϊκής παράδοσης. Αρχικός σκοπός μας, ήταν να αναζητήσουμε κάποια από αυτά και να τα αφηγηθούμε σε παιδιά, προτείνοντας έτσι, έναν εναλλακτικό, για τη σημερινή εποχή, τρόπο ψυχαγωγίας, που δεν είναι άλλος από τον κλασικό. Είναι αυτός με τον οποίο μεγαλώσανε γενιές και γενιές και αρκετοί από εμάς…..:το παραμύθι. Στην πορεία, ανακαλύψαμε, ότι βρεθήκαμε μέσα σε έναν «ωκεανό» παραμυθιών και πληροφοριών. Αυτό μας οδήγησε στην αναθεώρηση της φιλοσοφίας μας. Θεωρήσαμε λοιπόν αναγκαίο, να αναζητήσουμε ιστορικά στοιχεία των παραμυθιών, (πότε «γεννήθηκαν», γιατί, ποιοί λέγανε παραμύθια και πως θα έπρεπε να λέγονται) για να διασφαλίσουμε την όμορφη εξέλιξη της ψυχολογίας του παιδιού. Στη συνέχεια, με γνώμονα πάντα την ψυχαγωγία του παιδιού, προσθέσαμε στις ενέργειες της ομάδας το παιχνίδι και δη το λαϊκό. Παιχνίδια που παίζονταν, στις γειτονιές, τις αλάνες, τις αυλές των σπιτιών ή και των σχολείων και με έναν διασκεδαστικό τρόπο βοηθούσαν την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, της αυτοπεποίθησης, των αρχηγικών ικανοτήτων των παιδιών, κάτι που λειτουργεί ως αντίποδας με την απομόνωση που βιώνουν σήμερα τα παιδιά μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή και την κακή χρήση του διαδικτύου.

Σύντομα η παρέα μας μεγάλωσε. Νέοι φίλοι μας αγκάλιασαν που θέλησαν να ενταχθούν ως μέλη-αφηγητές, αλλά και ως βοηθητικοί στην έρευνα και την προεργασία. Μα και τα παραμύθια που διαλέγαμε, θέλησαν κι αυτά να πετάξουν έξω από τον χώρο που πραγματοποιούσαμε τις εκδηλώσεις μας. Έτσι, άρχισαν οι προσκλήσεις από σχολεία και συλλόγους προκειμένου να παραβρεθούμε και να αφηγηθούμε παραμύθια.

Αυτό μας οδήγησε σε νέα μονοπάτια κι από το 2013 έχουμε συσταθεί σε σύλλογο. Σε αυτά τα χρόνια που πέρασαν πραγματοποιήσαμε περίπου 150 εκδηλώσεις με επισκέψεις σε σχολεία, γιορτές, φεστιβάλ.Ταξιδέψαμε από την Ορεστιάδα μέχρι την Αίγινα κι από την Λήμνο μέχρι την Καλαμπάκα, αλλά και σε πέντε πόλεις του Βελγίου σε Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και στο Ευρωπαϊκό Σχολείο.

Παράλληλα δημιουργήσαμε και την επίσημη σελίδα μας στον ιστότοπο www.paramythades.org . Η σελίδα μας ξεκίνησε με στόχο να γίνει η ψηφιακή βιβλιοθήκη των παραμυθιών και μύθων αλλά και παιχνιδιών. Ήδη έχουμε αναρτήσει περισσότερα από 100 παραμύθια και μύθους με εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στον καθένα, ενώ ταυτόχρονα αναρτούμε τα νέα με τις δράσεις μας, έρευνες-δημοσκοπήσεις, βιβλία σχετικά με παραμύθια, κλπ.

Έχουμε αφηγηθεί δεκάδες παραμύθια. Για τις επισκέψεις μας στα σχολεία όμως, παρουσιάζουμε κάθε χρόνο και ένα διαφορετικό με μια μικρή δραματοποίηση. Πιο συγκεκριμένα:

Ο Δεκατρής ο κουτσοδεκατρής

Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα (του Χ.Κ. Άντερσεν ως προωθητική δράση για την παιδική παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας που το ανέβασε στην παιδική του σκηνή)

Τα βραστά αβγά και τα βραστά κουκιά (σε συνεργασία με το κουκλουθέατρο ΤΙΚ-ΝΙΚ)

Οι μουσικάντηδες (Οι μουσικοί της Βρέμης)

Επίσης για την περίοδο του δωδεκαημέρου:

Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι

Συμφωνία με έναν καλικάντζαρο

Αλλά και για τους ενήλικες παρουσιάσαμε:

Καταλόγια – Σχεδίασμα…ΙΙΙ (Πέντε παραλλογές με θέμα την θυσία)

Το σκλαβί (παραμύθι της προφορικής μας παράδοσης)

Ο ξεπεσμένος δερβίσης (του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη)

Στις αφηγήσεις μας, πολλές φορές χρησιμοποιούμε κρουστά όργανα και συγκεκριμένα μπεντίρ και νταφ που κάποιους ρυθμούς μας δίδαξε ο μουσικός μας Μανώλης Παργεντάκης. Σε άλλα πάλι, παίζει μουσική ο ίδιος –μόνος του ή και μαζί με συνεργάτες και μαθητές του- με όργανα όπως λαούτο, λάφτα, ταμπουρά, ραμπάπ του Αφγανιστάν, κοτσχάρτζα, κλπ.

Μέσα στον καταιγισμό των δράσεών μας, διατηρούμε πάγια εκδήλωση τις μηνιαίες συναντήσεις με τους μικρούς μας φίλους στις δύο παιδικές βιβλιοθήκες της πόλης της Καβάλας. Φέτος επιλέξαμε ως θεματική ενότητα τις «ηθικές αξίες». Μιλήσαμε –μέσα από τα παραμύθια- για τον σεβασμό, την αγάπη, την φιλία, ενώ έπονται η αλήθεια, η βοήθεια-αλτρουισμός, η οικογένεια. Αρωγοί σε αυτήν την δράση είναι και δύο ψυχολόγοι της πόλης όπου προσεγγίζουν το θέμα μέσα από την δική τους επιστημονική ματιά.

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.